Finns fuskmotorn i min bil?

2015-09-23 09:29  
Dieselmotorn i skottgluggen just nu har den interna beteckningen EA 189 CR. Foto: VW

Dieselmotorn från VW som nu fått öknamnet fuskmotorn har den interna beteckningen EA 189. Elva miljoner motorer har tillverkats. I vilka bilar rullar de?

Motorn tillverkades åren 2009 - 2014. Det handlar om en Common railmotor anpassad för att klara avgasnormen Euro 5. Enligt Handelsblatt har Volkswagen inte offentliggjort några exakta uppgifter om på vilka marknader som motorerna använts.

Men enligt en presentation från Audi i januari 2011 så tillverkades den aktuella motorn i tre av koncernens anläggningar: tyska Salzgitter, ungerska Györ och polska Polkowice.

Handelsblatt har talat med Klaus-Michael Schaal på Auto Club Europa som säger att för den enskilda bilägaren är det omöjligt att se om det är en EA 189-motor under huven.

Bilmodeller som utrustats med tvålitersmotorn är VW Golf, Passat, Jetta och Beetle liksom Audi A3.

Vill man veta så måste man uppsöka en VW-återförsäljare och visa upp bilens identitet. Volkswagen medger att samtliga tillverkade EA 189 TDI-motorer tillverkade åren 2009 - 2014 och som uppfyller avgasnorm Euro 5 omfattas av fuskprogramvaran.

Motorn tillverkas inte längre.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt