Fordon

Filmen visar det kaos som en drönare skapade på Gatwick

Med jämna mellanrum släcker drönare ned flygplatser – bland annat Arlanda. Under sommaren blockerades två landningsbanor på Gatwick. Nu har händelsen översatts till en film som tydligt demonstrerar det organiserade kaos som skapades av en ovetande operatör.

Publicerad

Intresset för drönare har exploderat under de senaste åren, och problem har uppstått i och med att vissa användare inte verkar inse vad som händer när man använder dem nära en flygplats. Vid en rapport om en siktad drönare stängs trafiken omedelbart ned. Ibland har det visat sig vara plastpåsar, eller till och med fladdermöss – men det spelar ingen roll. Bland annat tvingades Arlanda under sommaren stänga ned sin verksamhet i en timme.

Det mest uppmärksammade fallet kommer dock från Storbritannien. Där övervakar the UK Airprox Board att säkerhetsavstånden mellan flygplan uppehålls. De utreder även situationer där främmande farkoster som drönare, modellflygplan och ballonger har inkräktat på luftrummet. Under de första nio månaderna 2017 rapporterades 81 incidenter med just drönare. Detta kan jämföras med sex drönarincidenter under hela 2014.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här