Fiat får klartecken köpa Chrysler

2009-06-10 09:09  

Fiat kan idag onsdag slutföra köpet av Chrysler sedan USAs högsta domstol avvisat en begäran om att fördröja köpet.

Kritiken mot köpet kom från en pensionsfond som anser att fordringsägarna på det konkursade Chrysler missgynnas. Men affären har tidigare godkänts av en federal konkursdomstol och en appelationsdomstol i New York, och regeringen i Washington uppmanade högsta domstolen att fatta ett snabbt beslut.

Med en utdragen rättsprocess riskerade man att Fiat skulle dra sig ur affären och att Chrysler då skulle läggas ner, med tiotusentals jobb i fara.

Ett nytt Chrysler kommer till 68 procent att kontrolleras av en hälsofond knuten till amerikanska bilarbetarfacket, till 20 procent av Fiat och till 12 procent av amerikanska och kanadensiska staten.

Den amerikanska regeringens sätt att handlägga Chrysleraffären ses som en förövning till hur man kommer att agera i den betydligt större och mer komplicerade GM-rekonstruktionen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt