Fiat dejtar Chrysler

2009-01-20 07:53  

Italienska Fiat och amerikanska Chrysler diskuterar samarbete. Med ett samarbete kan Fiat få tillträde till USA-marknaden och Chrysler få tillgång till småbilar.

Enligt uppgifter i Automotive News för de båda företagen diskussioner om ett samarbete som kan resultera i att Fiat går in som delägare i Chrysler med upp till en tredjedel av aktierna.

För Fiats del skulle ett samarbete innebära att den italienska tillverkaren får ett distributionsnät, och kanske även tillverkningsanläggningar, på den amerikanska marknaden. Fiats vd Sergio Marchionne har ambitionen att lansera både småbilen Fiat 500 och fiatägda bilmärkena Lancia och Alfa Romeo på USA-marknaden. Men hittills har en sådan lansering stupat på att Fiat inte haft något distributionsnät i USA.

För Chryslers del skulle ett samarbete innebära att koncernen snabbt får tillgång till Fiats små bilmodeller, som skulle kunna säljas på USA-marknaden med något av Chryslergruppens varumärken.

Konkurrenterna Ford och GM planerar att använda sina europeiska dotterföretags bilmodeller för att snabbt få ut små bilar på USA-marknaden. Den möjligheten har inte Chrysler idag, så ett samarbete med Fiat skulle kunna vara en bra lösning.

Fiatchefen Marchionne sa i en intervju i höstas att han inte tror att Fiat är tillräckligt stort för att klara den svåra omstrukturering som bilbranschen står inför. enligt Marchionnes uppfattning är inte heller Chrysler tillräckligt stort, men tillsammans får de tillräckligt stor volym för att kunna matcha jättar som GM, Toyota, Ford och Volkswagen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt