Fenor ersätter propeller i ny sjörobot

2009-09-22 15:52  

Gymnobot kallas en ny sjörobot som drivs med fenor i stället för propeller. Bättre verkningsgrad och bättre gångegenskaper är fördelarna.

Sjöroboten har tagits fram av oceantekniska laboratoriet vid universitetet i Bath i Storbritannien. Inspirationen kommer från en fisk som lever i Amazonas, black ghost, som har fenor som löper utmed hela undersidan. Beroende på hur fenorna rörs kan fisken simma framlänges eller baklänges.

Med fendrift uppges roboten bli mer effektiv än med propellerdrift, 90 procent av energin övergår till rörelse med fenor mot 70 procent med propeller.

Dessutom har fenorna fördelen att de inte trasslar in sig i sjögräs. Inte heller riskerar man att skada känsliga koraller med en roterande propeller vid fendrift.

Keri Collins, student vid universitetet, har deltagit i utvecklingen av Gymnobot. Hon ska nu studera virvelbildningen kring fenan för att se hur fenrörelser effektivast för farkosten framåt.

Fendrivna robotar kan bli användbara för miljöstudier i känsliga marina miljöer, men även för inspektion av anläggningar som oljeriggar, gasledningar m m.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt