Fäster skopan säkert på grävmaskinen

2014-05-27 13:52  

Q-safe kallas ett säkerhetsfäste för grävmaskiner som låser skopan och hindrar arbetsplatsolyckor.

Stig Engström fick inspirationen till säkerhetsfästet från England. Där strävar man efter att ta allt ansvar från föraren.

- Den tekniska lösningen ska fungera oavsett förarens handhavande. Vem som helst ska kunna göra vad som helst utan att det uppstår en farlig situation, säger Stig Engström, ägare till företaget Engcon som lanserar Q-safe.

Farliga situationer med grävmaskiner är när föraren flyttar redskapen hägnade löst ute på grävmaskinens arm.

Det är då redskapet riskerar att lossna och landa på någon som exempelvis står i en grop.

Med Q-safe måste skopan, eller något annat verktyg, vila mot marken för att kunna lossas. När ett nytt redskap kopplas på måste båda axlarna var i exakt läge.

Är de inte det hörs ett varningsljud och maskinen kan inte svänga. Säkerhetsfästet har elektronisk övervakning som känner av att båda axlarna har kontakt. Dessutom finns en backventil som som hindrar att greppet lossar vid slangbrott, samt kraftig fjädrar som håller fästet låst om både hydraulisk och elektronik slås ut.

Fästet finns för alla grävmaskiner inom storleksklasserna 6 - 25 ton.

Håkan Abrahamson

Mer om: grävmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt