Fartygsindustrin håller andan – containerskepp blockerar Suezkanalen

2021-03-24 10:45  

Containerfartyget Ever Given har kört på grund i Suezkanalen. Lotsbåtar är på plats för att försöka att få loss fartyget.

Texten har uppdaterats.

Enligt fraktbolaget GAC och fartygsdata från Refinitiv Eikon blockerar Ever Given den viktiga farleden och hindrar andra fartyg från att ta sig igenom.

Strax innan tiotiden svensk tid hade en kö på över 100 fartyg bildats enligt tidningen Bloomberg. På bilder från fartygsspårartjänsten Marinetraffic syns stora samlingar av fartyg i båda söder och norrgående riktning ha bildats runt platsen.

Ever given från Evergreen har fastnat i Suezkanalen Foto: Julianne Cona / Instagram

För att förhindra ytterligare trafikstörningar har nu en äldre, och i vanliga fall oanvänd, del av kanalen öppnats för att trafiken ska kunna passera den fastklämda båten.

Den 400 meter långa Ever Given – som kan ha uppemot 20 000 containrar ombord – gick på grund på tisdagsmorgonen.

50 fartyg passerar Suezkanalen

Operatören Evergreen säger att fartyget kört på grund sedan den träffats av en oväntad vindby. Tidigare har det förekommit uppgifter om att strömmen ska ha slagits ut på fartyget.

Fler än 50 fartyg passerar Suezkanalen dagligen, liksom omkring 12 procent av världens handelsvolym. Kanalen är också en viktig inkomstkälla för Egypten.

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt