Fartyget som hittar hoten mot Östersjön

2014-03-27 14:50  

Upphandlingen av ett svenskt forskningsfartyg för Östersjön är i full gång. Behovet är skriande. Ska havsmiljön kunna räddas måste mätresultat fram snabbare än dagens 41 år gamla fartyg Aurelia tillåter.

– Man kan inte städa ett hus om man inte vet hur rummen ser ut. Och det är meningslöst att städa om man inte förstår komponenterna i rummen, för då kommer man att slänga ut de fina möblerna samtidigt med skräpet, säger Martin Jakobsson, världskänd havsforskare och maringeolog vid Stockholms universitet.

Nu slåss fem varv om att få bygga det högtekniska fartyget. Utrustad med avancerade instrument ska det hjälpa forskare att kartlägga det känsliga innan-havet – hela vägen från ytan ner i sedimenten.

Senast om två år ska det ännu inte namngivna fartyget sjösättas. Ägare bli Stockholms universitets Östersjöcentrum. Hemmahamn blir Askölaboratoriet, universitetets marina fältstation i Södermanlands skärgård.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt