Färre olyckor med backsensor

2013-01-07 10:02  

Backsensorer i alla bilar skulle minska antalet backningsolyckor i Sverige kraftigt. Det visar en ny undersökning från Folksam.

Minst två personer omkommer varje år i backningsolyckor i Sverige. Dessutom orsakar backning mot hårda föremål ofta kostsamma plåtskador. Om alla bilar hade haft backsensorer skulle 27 procent av olyckorna kunnat undvikas, visar siffrorna från Folksam.

-Även om backsensorer inte helt kan förhindra backningsolyckor, så bidrar de till en högre trafiksäkerhet och även till att rädda liv, säger Anders Ydenius, trafikforskare vid Folksam i en press release.

Studien visar att 25 procent av alla singelolyckor med bil och bil-bil kollisioner under år 2012 uppstod i samband med backning.

Backsensorer är ett säkerhetssystem som monteras i bilens stötfångare. När stötfångaren närmar sig ett föremål får föraren en ljud- och/eller ljussignal som varnar för att något finns i vägen.

Undersökningen omfattade inte backkameror som blir allt vanligare. De visar vad som händer bakom bilen men varnar inte föraren (om inte kameran är kombinerad med en backsensor). Backsensorer och backkameror kan eftermonteras på de flesta bilar.

Resultatet av studien baserar sig på 572 kollisioner mot föremål eller bil under 2012 där reparationskostnaden varit högst 50 000 kronor. 144 av dem var backningolyckor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt