Fångar flyktbil med nät

2013-03-05 13:52  

Spikmattor och nät ska fånga bilister som försöker smita igenom en polisspärr i stället för dramatiska, ofta farliga, biljakter.

Pit-bul och Night Hawk är två nya hjälpmedel som tagits fram för den amerikanska polisen. De ska fånga in bilister som av någon anledning försöker forcera en polisspärr. I stället för att en polispatrull börjar jaga ikapp en flyende bil ska den stoppas med hjälp av nät och spikmattor.

Hjälpmedlen har utvecklats med stöd från Home Security's Science and Technology Directorate av ingenjörer vid företaget Esa Corp. Man utgick från en stor infångningsanläggning och tog fram fångstnätet och spikmattan.

Pit-bul använder en kombination av spikar och nät. Om en förare inte stannar bilen i en vägspärr så kan en polisman aktivera stoppfunktionen med en fjärrkontroll. Spikar fälls ut och ett nät kastas in under bilen och trasslar in sig i hjulen så att dessa inte kan rotera.

Hight Hawk är en bärbar spikmatta som placeras i en väska vid vägkanten. En patrull som får larm om en annalkande bil på flykt placerar väskan vid vägkanten och löser ut en spikmatta med fjärrkontroll just när bilen ska passera. Sedan dras mattan undan med en ny knapptryckning.

Se video om hur en bil fångas med Pit-bul

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r99VyJtRQIU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt