Falkvingen ger Tesla problem

2014-05-16 13:57  

Utvecklingen av Teslas stadsjeep model X slukar allt mer pengar. Problembarnet är falkvingedörrarna.

Marknaden för stadsjeepar, eller SUV, är långt i från mättad. Därför beslutade sig Tesla för två år sedan att satsa på att utveckla elbilsmodellen X. En stadsbil som bara skulle kosta hälften av vad den nuvarande framgångsmodellen S. Med dörrar som öppnas uppåt och i öppet läge liknar formen på vingarna hos en falk var designen inte bara cool utan även bra för att komma in och ut i bilen på trånga ytor. Men en SUV ska vara mer funktionell än så. De flesta vill även ha ett tackräcke. Att montera det på taket har visat sig vara knepigt och fördröjt lanseringen av modellen. Dessutom är falkvingekonstruktionen svår att få tät mot vind och regn. Element som en SUV inte ska ha några problem att ge sig ut i.

Grundaren Elon Musk medger problemet.

- Att täta dörrarna har visat sig vara ett svårt problem att lösa. Vi vill vara säkra på att de fungerar som de ska i många år.

Under första kvartalet i år satsade företag drygt 500 miljoner kronor på forskning. Det är 17 procent mer än föregående kvartal. Enligt Elon Musk gick merparten av pengarna till model X.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt