Facebook dödshot i trafiken

2011-06-10 09:39  

Alltid uppkopplad på Facebook och Twitter är ett hot mot trafiksäkerheten, anser USAs trafiksäkerhetsmyndighet.

Telematiksystem i nyare bilar är många gånger ett försäljningsargument. Men ur trafiksäkerhetssynpunkt ökar tekniken risken för att föraren tappar koncentrationen över körningen.

I höst kommer USA att publicera riktlinjer för hur man ska få den generation som tycker att det är naturligt att ständigt vara nåbar via mobila datanät att ändra synsätt när de sätter sig bakom ratten.

- Min uppgift är inte att hjälpa människor twittra bättre, min uppgift är att öka säkerheten bakom ratten, sa chefen för USAs trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA, David Strickland, vid en konferens nyligen, enligt Automotive News.

Ford räknar med att 80 procent av de bilar som säljs i USA 2015 kommer att vara utrustade med det Microsoftutvecklade telematiksystemet Sync. GMs system OnStar har idag sex miljoner användare. Förutom dessa inbyggda telematiksystem kan en bilförare naturligtvis nå sociala medier exempelvis via en mobiltelefon.

- En bil är inte detsamma som en mobil pryl, en bil är en bil, sa Strickland vid konferensen. Vi tänker inte "sitta i baksätet" när informationstekniken flyttar in i bilen, risken att distrahera föraren är alldeles för stor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt