F1 får minimotorer med monstereffekt

2010-04-26 14:19  
Större litereffekt från 2013

Formel 1 cirkusen har retat gallfeber på miljövännerna. Nu blir motorerna mindre, billigare och renare. Men effekten blir enorm.

Formel 1-teamen förväntas inom kort enas kring den nya motorstandard som ska gälla från och med 2013. Utvecklingen av dagens 2.4 liters V8:or kommer fram till dess att vara frusen. Enligt spanska tidningen El Mundo Deportivo kommer de nya motorerna att vara på 1.5 liter fördelat på fyra cylindrar med turbo och direktinsprutning.

Med detta ska man minska bränsleförbrukningen och utsläppen, som retat miljöaktivisterna, samt kostnaderna som varit ett stort problem för de mindre stallen.

Men effektuttaget ska vara intakt. Det innebär att man ska plocka ut omkring 750 hästkrafter ur den nya lilla motorn.

Mercedesstallets chef, Norbert Haug, håller med om att den lilla motorn sannolikt kommer att tilltala miljövännerna mer än dagens motorer men vill ändå påpeka att teknikutveckling är viktigare för sporten än miljöpopulism:

- En enkel resa med en Boeing 747 mellan Europa och Japan drar mer bränsle än en hel F1-säsong, säger han.

Mer om: Formel 1 F1

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt