Extra bra att sälja Gripen C/D

2015-03-20 13:26  
Sverige och Tjeckien har förlängt ett leaseavtal på flygplanet Gripen. Foto: Saab

Om Saab lyckas sälja nya Gripen C/D-plan minskar kostnaderna för svenska flygvapnets plan, bedömer FMV.

Stridsflygplanstillverkaren Saab erbjuder nu både modellen Gripen C/D och nästa generations plan Gripen E på världsmarknaden.

Lyckas man sälja fler C/D-plan kan det innebära fördelar för svenska staten. Det berättar Lars Helmrich, chef för Gripenutvecklingen på Försvarets materielverk, FMV.

- Ja, Försvarsmakten ska ju flyga med Gripen C/D till 2026. Och fram tills dess finns ju den effekten att ju fler C/D-plan som är i drift desto fler kan man dela kostnaderna med.

Svenska Försvarsmakten har i dag 97 C/D-plan. Andra länder som opererar C/D-modellen är Sydafrika, Thailand, Tjeckien och Ungern.

Om fler länder, exempelvis Slovakien och Bulgarien, köper nya Gripen C/D-plan ökar stordriftsfördelarna och då kan alltså utgifter för bland annat underhåll minska för samtliga Gripenländer, enligt Helmrich

- Om Saab lyckas i sina satsningar att sälja nya C/D-plan så finns goda förutsättningar att minska våra fasta kostnader för vidmakthållande av planen, säger han.

Detta kommer i så fall bli en fråga för förhandlingar med Saab.

Lars Helmrich vill i nuläget inte spekulera i hur stora summor svenska staten kan spara, eller om andra fördelar kan uppstå.

Saab jobbar nu med att uppgradera de svenska C/D-planen till vad man kallar Materialsystemsversion 20 - och utgår också från den modellen i sin exportsatsning.

Enligt Lars Helmrich består denna modernisering främst av uppgraderingar av mjukvaror. Det senare ska leda till bättre prestanda för sensorer och telekrigssystem och till ökad tillgänglighet och integration av nya vapen.

I dagsläget innebär Försvarsmaktens beställning på 60 nya Gripen E till FMV att vissa delar eller komponenter från C/D-planen ska återanvändas i Gripen-E-planen.

Men Försvarsmaktsledningen har också möjlighet att fatta ett nytt beslut, och beställa helt nytillverkade Gripen E.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt