Exporten av fordon har halverats

2010-03-04 15:37  

2009 blev ett nattsvart år för svensk fordonsindustri. Exporten av personbilar rasade med 43 procent och lastbilarna med hela 64 procent.

Totalt har verkstadsindustrin fått kännas vid en 26-procentig exportnedgång det senaste året, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån.

Maskintillverkarna har haft ett dåligt år, liksom metallföretagen. Och för fordonstillverkarna var 2009 ett extremt bottenår. Exporten av personbilar sjönk med 43 procent jämfört med året innan. Och lastbilsexporen rasade med 64 procent.

Exporten av ”Övriga transportmedel” backade med 23 procent.

Andra branscher som minskat sin expert kraftigt är järnmalm, järn- och stål liksom energivaror. Järn- och stål har haft ett exportras på 38 procent.

Av alla branscher som är med i SCB:s är det bara två som i fjol ökade sin export: läkemedel (plus sju procent) och livsmedel plus en procent).

För vissa branscher började det ljusna undre fjolårets sista kvartal. En del, som järnmalm, hade en kraftig exportökning. Trävaror och papper ökade svagt. Verkstadsindustrin som helhet fortsatte dock nedåt – om personbilar som ökade i export.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt