Experterna träter om Katla

2010-05-27 08:56  
Vulkanen Katla är belägen på södra Island, öster om glaciären Eyjafjallajökull som finns ovanpå vulkanen med samma namn. Grafik: Jonas Askergren

Katla, granne med den isländska vulkanen Eyjafjallajökull, kan vara på väg att få ett utbrott. Det menar en grupp brittiska experter. De får dock mothugg.

Utbrotten från vulkanen Eyjafjallajökull har lugnat sig och besvärar inte längre flygtrafiken i Europa. Grannvulkanen Katla är dock ett orosmoment. De senaste gångerna som Eyjafjallajökull haft utbrott har Katla följt efter, senast 1918.

- Ett utbrott inom den närmaste tiden är mycket troligt. Det skriver experterna, med professor Bill McGuire i spetsen, i en rapport (se länken nedan till höger) från University College Londons institut för risk- och katastrofreduktion.

Reynir Bödvarsson, seismolog och föreståndare vid Svenska Seismologiska Stationsnätet vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, avfärdar i en TT-intervju de senaste rapporterna om seismisk aktivitet vid Katla:

– Det finns inga signaler på att Katla är på gång, inte mer än det gör normalt. Jag tittade alldeles nyss och jag kan inte säga att det finns någonting.

Tiina Moilanen Demargne

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt