Experter kräver nya dykningar på Estonia

2008-05-20 23:00  

Tung expertis begär nya dykningar på Estonia för att klarlägga katastrofens orsak.<br></br> - Nu måste regeringen ta ställning i frågan, säger Charlotta Herrström, politisk sakkunnig på försvarsdepartementet.

Dykningar på Estonia kan åter bli aktuellt. Regeringen bereder just nu frågan. Detta då det ena av de två forskarkonsortier som utrett Estonias sjunkförlopp, starkt rekommenderar att Estonias skrov inspekteras på nytt.

- Vill man skaffa sig hundraprocentig kunskap om förloppet, ska man undersöka skrovet från utsidan för att se om det finnas andra skador som kan förklara olyckan och som inte är dokumenterade tidigare, säger Claes Källström, projektledare för det svenskledda forskarlaget.

Den tidigare dykinspektionen av Estonias skrov i december 1994 var tämligen begränsad. Dykarna undersökte bara delar av skrovet i fören för att se om färjan kunde bärgas.

De två forskarlagen, ett svensk-skotsk-nederländskt och ett tyskt, som å regeringens vägnar studerat förlisningen, är klara och har landat i liknande slutsatser.

Estonia sjönk för att bogvisiret slets av och rampen bakom öppnades. Hon uppfyllde inte ens minimikraven i FNs sjösäkerhetskonvention Solas, och borde aldrig ha tillåtits att segla ut på Östersjön kvällen den 27 september 1994.

Slutsatsen ska diskuteras på ett seminarium, som Vinnova håller i, på fredag.

Slutrapporterna: Så sjönk Estonia

- Slutrapporterna når slutsatser liknande de i den tidigare haverirapporten, men innehåller nya detaljer. Enligt båda inleddes sjunkförloppet vid ettiden på natten, en kvart tidigare än vad myndigheter angett.

- Bogvisiret slets av. Vatten strömmade in på bildäck och sedan ner i däcken under. Estonias slagsida växte.

- Fönster på fjärde däck krossades när krängningen blev kraftigare och vatten trängde in i överbyggnaden. Det senare fick färjan att kapsejsa. Även ventilerna tog in massor av vatten som rann ned under bildäck.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt