Experten: Musk tar USA till Mars först

2017-05-22 12:03  
Foto: SpaceX

SpaceX uppskjutningar var redan hälften så dyra – och priset kommer förmodligen sjunka. Därför tror rymdexperten att Kongressen tvingas dumpa Nasas dyra raket. Istället är Elon Musks företag den naturliga partnern för USA:s Mars-expeditioner.

Donald Trump har pressat Nasa att skicka en bemannad raket till Mars under hans presidentskap – svaret från myndigheten blev dock ett tvärt ”nej”. Just nu arbetar Nasa på ”Space Launch System”. Deras plan är att SLS-raketen ska lyfta för ett första test under 2019. Nasa räknar med att en bemannad expedition till Mars kan ske först under 2030-talet.

Frågan från Trumps administration gällde möjligheten att placera två astronauter ombord på den första raketen. Nasa beräknar att kostnaden för att genomföra detta skulle ligga mellan 5,2 till 7,8 miljarder kronor.

”Efter att ha utvärderat kostnaden och de tekniska aspekterna av ett projekt i den här storleken, så är det i dagsläget svårt att möta de förändringar som krävs för en bemannad EM-1-expedition”, skrev Nasa-administratören Robert Lightfoot i ett mejl till de anställda, som The Verge tagit del av.

Just nu ser det ut som en privat entreprenör kan bli först med att sätta en människa på den röda planeten. Elon Musks företag SpaceX har målsättningen att skicka den obemannade Dragon 2-kapseln till Mars år 2020, och sjösätta den första bemannade expeditionen 2024.

Men för att nå målet måste Musk vässa företagets teknologi, bland annat kring raketer och system för astronauternas överlevnad. Detta kommer kräva enorma investeringar. I dagsläget arbetar företaget med väldigt små marginaler, men nu verkar det som SpaceX kommer generera de intäkter som krävs.

Ett 70-tal uppskjutningar är planerade. Bland annat ska SpaceX från och med nästa år börja skicka upp nära 4 500 satelliter för internetuppkoppling. Till och med 2025 förväntas affären ge intäkter på 262 miljarder kronor.

Sedan fjolårets bakslag, när Falcon 9-raketen exploderade, har Space X haft stora framgångar. Utöver de sju lyckade uppskjutningarna sedan juni 2016 är ytterligare ett dussintal planerade under året.

Falcon 9 har en uppskjutningskostnad som ligger på omkring 540 miljoner kronor, vilket är halva priset jämfört med konkurrenterna. Det attraherar många kommersiella företag, såväl som USA:s krigsmakt. Bara den militära marknaden är värd över 16 miljarder kronor.

SpaceX har också lyckats med något som länge ansågs vara ogenomförbart: Företaget har återhämtat mer än tio av raketernas förstasteg, och återanvänt ett av dem. Snart ska en andra last skjutas upp med en återanvänd raketmotor. Bragden har varit en målsättning för hela industrin, men SpaceX var först med att klara det kommersiellt.

– Om du kan återanvända motorerna utan några problem så innebär det att du kan spara otroligt mycket pengar. Efter ett tiotal av de här uppskjutningarna kommer det vara rutin, och då öppnar kostnadsbesparingen för en påtaglig prissänkning. Om du kan få ned priset till 30-35 miljoner dollar per uppskjutning så finns det ingen annan som kan komma i närheten av det, säger Carissa Christensen, vd för konsultföretaget Bryce Space till CNBC.

Läs mer:

Läs mer: De slåss med Trump om att vara först på Mars

Om SpaceX kan leverera detta så tror Carissa Christensen att kongressen kommer att ställa Nasa mot väggen med frågan om varför USA ska fortsätta hälla in pengar i långt dyrare Space Launch System. Om Nasas finansiering dras in anser experten att SpaceX utan tvekan har den bästa positionen för att ta över uppdraget och bli statlig partner.

– Partnerskap mellan det allmänna och privata är vad som gäller nuförtiden. Och det står klart att Nasa med sin nuvarande budget på 19 miljarder dollar per år inte kommer i närheten av att nå sina egna mål – eller vad kongressen vill att Nasa ska uppnå. Så då behöver du bygga partnerskap med företag som har teknologin, ambitionen och visionerna – och ärligt talat är SpaceX det enda företaget där ute som levererar detta. Jag tror att SpaceX positionerar sig för att vara det naturliga valet som partner för en statlig eller internationellt finansierad expedition till Mars, säger Carissa Christensen till CNBC.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

John Edgren

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt