Fordon

Experten: Därför skimrar satelliter i guld

Den guldglänsande mantel som ser till att satelliter i rymden håller rätt temperatur består av flera lager tunna aluminiserade plastfilmer. Lagren separeras av plastnät. När satelliten är i rymden råder vakuum mellan lagren. Det får manteln att fungera som en termos, förklarar Karin Woxlin, projektledare på Ruag Space och expert på termisk analys. Foto: Ruag

Varför är satelliter insvepta i guldfolie? Det är något flera av Ny Tekniks läsare undrar över. Karin Woxlin på rymdföretaget Ruag Space ger ett svar som förvånar.

Publicerad

Oavsett alla bilder som finns av guldglänsande satelliter har de inte ett enda gram guld på sin yta. Det konstaterar Karin Woxlin, projektledare på Göteborgsföretaget Ruag Space och expert på termisk analys. Företaget utvecklar och tillverkar avancerad teknisk utrustning för rymden. Frågan om varför satelliter är insvepta i guldfolie är hon van att få. Och svaret är inte det som den som undrar förväntar sig.

– Guld är överhuvud taget inte inblandat. Den guldliknande folien är i själva verket det översta skiktet av en "mantel" som fungerar som en slags termos i rymden, säger Karin Woxlin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här