Fordon

Experten: Autonoma bilar behöver tåligare batterier

Det viktigaste för morgondagens bilar kommer inte vara räckvidd – utan hållbarhet. Det menar Akira Yoshino, mannen som 1985 uppfann en prototyp av litiumjonbatteriet. Foto: GM och Asahi Kasei
Det viktigaste för morgondagens bilar kommer inte vara räckvidd – utan hållbarhet. Det menar Akira Yoshino, mannen som 1985 uppfann en prototyp av litiumjonbatteriet. Foto: GM och Asahi Kasei

Dagens batterier håller inte måttet. I varje fall inte om framtidsprognoserna med självkörande bilflottor ska infrias. Det menar litiumbatteriets ”fader”.

Publicerad

Självkörande fordon som drivs enbart med batterier är framtiden – men om den visionen ska kunna besannas så krävs det att batteritillverkarna börjar tänka om. För det viktigaste för morgondagens bilar, som förutspås delas av många, kommer inte vara räckvidd – utan hållbarhet. Det menar Akira Yoshino, mannen som 1985 uppfann en prototyp av litiumjonbatteriet.

– En bil som delas av tio personer kommer att köras tio gånger mer. Hållbarhet kommer att bli väldigt viktigt, säger Yoshino till Bloomberg.

Därför bör batteritillverkare inte enbart fokusera på att öka energidensiteten och minska kostnaderna – de behöver titta på tekniken och hitta alternativ som bättre klarar expansion och kontraktion. En förmåga som skulle ge batteriet bättre uthållighet vid snabba uppladdningscykler. Detta skulle enligt Yoshino vara enklare om man inte samtidigt var så besatt av att öka energidensiteten.

– Bilar är en ny applikation [när det gäller batteridrift reds.anm] och vi får se vilken typ av batterier som verkligen kommer behövas. Framtiden för batterier är beroende av vad som kommer att hända med hela bilvärlden, säger han.

Yoshinos tankar är något som biljätten Ford delar. De resonerar att elbilar inom den närmsta framtiden inte klarar ”kraven” , just för att batterierna inte håller måttet. Detta går stick i stäv med General Motors som anser att en autonom taxiflotta med elbilar kan vara deras största affärsområde inom kort.