Eurofighter iskall i Norge

2008-01-30 10:31  
Eurofighter Typhoon

Nu står det klart att Eurofighter inte kommer att delta i Norges upphandling av nya stridsflygplan. Samtidigt ser räkningen för det sameuropeiska projektet ut att bli skyhög.

Strax före jul hoppade Eurofighter, bolaget bakom stridsflygplanet med samma namn, av upphandlingen i Norge.

Motivet var att konkurrensen var satt ur spel eftersom kravet på industriella motköp inte gäller för den amerikanska konkurrenten Lookhead Martin, som vill sälja F-35 Joint Strike Fighter.

Eurofighter-projektet styrs av tyska myndigheten Netma, the Nato Eurofighter and Tornado Management Agency. Norska myndigheter har velat få bekräftelse även från Netma om att deltagandet är inställt. Och nu har beskedet kommit.

- Tyska myndigheter bekräftar bolagets svar från december - de har suspenderat sitt deltagande i konkurrensen.

Det säger major Jarle Ramskjaer, informatör på det norska ”Kampflysekretariatet” som handlägger upphandlingen av 48 nya stridsflygplan.

Men om företrädarna för Eurofighter, trots allt, skulle ändra sig är den norska dörren inte stängd:

- Det är de som har suspenderat sitt samarbete med oss, icke det motsatta. Vår dörr står fortsatt öppen, och de är hjärtligt välkomna att leverera ett svar på vår offertförfrågan innan den 28 april, säger Jarle Ramskjaer.

Priset stiger

Tidigare i veckan avslöjade den tyska tidningen Focus, som citeras av nyhetsbyrån AFP, att räkningen för beställningen av Eurofighter blir betydligt högre än väntat.

De fyra länder som utvecklar planet Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien får betala 10 miljarder euro extra, cirka 95 miljarder kronor. De uppges ha beställt 620 plan fram till år 2017. Kostnaden beräknades ursprungligen till runt 525 miljarder kronor.

Den första versionen av planet (tranche 1) används i dag av samtliga beställarländers flygvapen-makter samtidigt som nästa utvecklingsversion (tranche 2) är i luften och testflyger.

Totalt är 707 plan beställda hittills. Bland köparna finns också Saudiarabien som beställt 72 plan.

Även i Danmark backade Eurofighter ur anbudsstriden i slutet av 2007.

Fyra företag bakom planet

Fyra stora företag med bakgrund i flyg- och rustningsindustrin står bakom Eurofighter: Alenia, BAE Systems, EADS Tyskland, EADS Casa.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt