EU: VW borde ersätta kunder i Europa

2016-06-27 11:26  
Under 2017 ska all fuskprogramvara i VWs europeiska bilar ha bytts ut. Foto: Pixabay

De kunder i Europa som påverkas av tyska Volkswagens avgasbluff bör få en ersättning i nivå med den som biljätten väntas betala ut i USA. Det säger EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska i en intervju.

– Volkswagen bör frivilligt betala ut en kompensation till europeiska bilägare som är jämförbar med den som de kommer att betala till kunder i USA, säger Bienkowska till den tyska tidningen Welt am Sonntag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Att behandla kunder i Europa och USA olika är inte den rätta vägen om Volkswagen vill återvinna förtroendet, enligt industrikommissionären.

Biltillverkaren väntas under den kommande veckan gå med på att betala drygt 10 miljarder dollar, cirka 85 miljarder kronor, i en uppgörelse med amerikanska myndigheter i spåren av avgasskandalen. Uppgörelsen omfattar återköp av nästan en halv miljon bilar och en genomsnittlig ersättning på cirka 5|000 dollar per kund, enligt Reuters.

I Europa planerar VW att åtgärda felaktiga fordon, men kunderna får ingen ekonomisk kompensation.

VW erkände i september i fjol att bolaget har manipulerat mjukvaran i flera bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester. Runt elva miljoner fordon i världen berörs, bland dem 8,5 miljoner i Europa.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt