EU vill samordna regler för Uber och Airbnb

2015-10-28 14:12  
Foto: TT

Mer inre marknad ska ge mer tillväxt, fler jobb och fler företag hoppas EU-kommissionen. I en ny strategi för området söks gemensamma regler för nya tjänster som Uber och Airbnb.

En agenda ska utvecklas för den så kallade "delningsekonomin" för att reda ut hur den kan fungera på ett reglerat sätt.

"Den leder till större valfrihet och lägre priser för konsumenterna och erbjuder tillväxtmöjligheter för innovatörer och existerande företag. Men på samma gång finns viktiga frågor rörande konsumenträttigheter, skatter och arbetsmarknadslagar som det måste tas hänsyn till", konstateras om delningsekonomin i den nya strategi för EU:s inre marknad som lades fram på onsdagen.

Framför allt taxitjänsten Uber har omgärdats av kontroverser, strejker och förbud.

– I Storbritannien till exempel är de legala, välkomna och accepterade. I andra länder är de olagliga. Vi måste ha en gemensam, europeisk inställning till den här typen av bolag, sade industriansvariga EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska när strategin lades fram.

Bland övriga planer finns satsningar på att underlätta för småföretag och innovatörer, göra det lättare för byggföretag att konkurrera över gränserna och försök att jämna ut priserna på produkter och tjänster mellan medlemsländerna.

Strategin ska under de närmaste åren leda fram till en rad lagförslag och riktlinjer.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

Mer om: Airbnb Uber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt