EU tar Mercedes förbjudna köldmedel till domstol

2015-12-10 15:41  

EU ställer Tyskland till svars inför EU-domstolen för att Mercedes använder ett köldmedel i bilarnas klimatanläggning som är förbjudet.

Det är den långdragna tvisten mellan tyska biltillverkare och EU om köldmedlet R-134a som nu hamnar i EU-domstolen i Luxemburg.

En lag som antogs 2006 föreskrev att bilar som certifieras från 2011 inte längre får använda köldmedlet R-134a i klimatanläggningarna eftersom det bidrar till att öka växthuseffekten.

Ett alternativt köldmedel, kallat R1234yf, avvisades dock av främst Daimler, men även andra tyska biltillverkare, sedan ett test visat att det var brandfarligt. Köldmedlet tillverkas av Honeywell International och DuPont.

Men brandfaran med detta köldmedel tillbakavisades av EU. Den tyska certifieringsmyndigheten för nya bilar har trots det gått med på att Daimler fortsätter att använda R-134a som köldmedel i nya bilar som typbesiktigats.

Frankrike har protesterat mot att tyska tillverkare fortsätter använda R-134a, och aktionen gick så långt som att Frankrike för två år sedan ville stoppa försäljningen av Mercedesbilar i landet.

Men idag gick så till slut EU till aktion och stämmer nationen Tyskland inför EU-domstolen i Luxemburg för att landet inte har återkallat Mercedesbilar med det otillåtna köldmedlet och tvingat Daimler att byta till det mindre aggressiva medlet R1234yf.

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Köldmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt