EU-parlament vill skärpa bilkontroller

2017-04-04 17:06  
När den så kallade diesel-gate briserade tvingades Volkswagen återkalla elva miljoner bilar världen över. (Bilden har inget samband med artikeln) Foto: Alamy

Kontrollera mera, tycker EU-parlamentet som nu godkänt EU-kommissionens förslag om skärpta kontroller för att se till att bilar och andra fordon lever upp till de utsläppskrav som finns.

Med klar majoritet röstade ledamöterna ja till regelbundna tester och även möjligheten att bötfälla biltillverkare med upp till 30|000 euro per fordon, om det visar sig att de fuskat med utsläppstesterna.

Förslaget är en följd av skandalen kring Volkswagens testfusk. EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska hoppas att slutresultatet ska bli en snabbare utfasning av dieselbilar.

– Efter det här årets arbete är jag ganska säker på de försvinner snabbare än vi kan tro, talade Bienkowska till EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Läs fler nyheter om Volkswagens diesel-skandal här!

Ännu återstår dock att få även EU:s medlemsländer att godkänna åtgärderna.

Parallellt har EU-parlamentet även röstat igenom en rad icke bindande rekommendationer kring VW-skandalen, bland annat om att lurade bilägare bör kompenseras.

Mer om: Volkswagen EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt