EU misstänker kartell bakom varje del i bilen

2014-01-08 13:05  

- Vi misstänker karteller bakom nästan varje komponent som används för att bygga en bil. Det är otroligt! säger EU konkurrenskommissionär Joaquin Almunia.

EUs konkurrenskommissionär har redan slagit till mot prisuppgörelser när det gäller kabelleverantörer till bilindustrin och utmätt straffavgifter på upp till 142 miljoner euro. Bland granskade företag finns ett flertal europeiska, ett de högsta beloppen har japanska tillverkare fått betala.

Kommissionen har gjort razzior bland tillverkare av säkerhetsbälten, krockkuddar, rattar, klimatanläggningar, kullager och motorstyrsystem.

Till tidningen Stern säger Almunia att man kommer att fatt flera beslut om åtgärder under 2014.

Underleverantörer kan räkna med att skadestånd för miljardbelopp kan komma att utdömas. Exempelvis har kullagerleverantörerna Schaeffler och SKF reserverat 3 miljarder kronor vardera inför en förväntad kartellgranskning av EU-kommissionen under 2014.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kartell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt