EU-ministrar pekar ut väg för självkörande bilar

2018-06-19 15:02  
Genrebild från när Volvo Personvagnar visar upp självkörande teknik i Göteborg under 2014. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Under ett två dagar långt möte i Göteborg om uppkopplade och självkörande bilar har EU:s transportministrar enats om att fokusera på en rad punkter för att utveckla framtida system inom unionen.

Det handlar enligt ett dokument som släppts om att ha fokus på fördelarna för miljö, människor, städer och regioner. Vidare är frågor om transportsäkerhet, dataskydd och cybersäkerhet viktiga, anser ministrarna.

Ytterligare punkter som de pekar på är att utveckla spetsteknik, hållbara affärsmodeller och att värna arbetstillfällen i EU.

Ministrarna understryker också behovet att samarbeta nära med städer, regioner samt operatörer av allmänna transportmedel och vägar och med andra möjliga intressenter.

Detta var det tredje högnivåmötet för uppföljning av den så kallade Amsterdamdeklarationen och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) var värd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt