EU-kommissionen visste om VW-fusket

2016-07-15 08:12  
Foto: Alamy

Redan fem år innan miljöskandalen avslöjades kände EU-kommissionen till Volkswagens utsläppsfusk, avslöjar Der Spiegel.

Den tyska tidningen har tillgång till interna dokument som visar att kommission 2010 konstaterade en skillnad mellan redovisade utsläpp från dieselfordon och de nivåer som tester visade i EU:s eget forskningscentrum. Slutsatsen var att det förekom ett utbrett användande av utsläppskontroll i dieselfordon, skriver Der Spiegel enligt SVT Nyheter.

Förra året erkände Volkswagen fusk vid utsläppstester genom att manipulera mjukvaran i mer än elva miljoner dieselbilar sålda över hela världen.

Misstankarna inom kommissionen väcktes till liv när dess experter insåg att luftkvaliteten i städer inte förbättrades som förväntat efter de strängare utsläppskraven för bilar som infördes 2007, enligt Der Spiegel.

Kommissionen har väntat tio veckor med att lämna ut dokument till en utredning om Volkswagens utsläppsfusk. EU-parlamentariker som svenske Fredrick Federley (C), ledamot av den kommitté i EU-parlamentet som utreder utsläppsskandalen, anklagar kommissionen för att förhala utredningen just för att det fanns förhandskännedom inom kommissionen om att fordonsjätten fuskade.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt