EU-beslut: Nya bilar ska ha automatiska nödlarm

2015-04-28 14:10  
Foto: TT

Med automatiska nödlarm i alla bilar hoppas EU kunna pressa ner antalet dödade i trafiken. På tisdagen sade EU-parlamentet slutgiltigt ja till det obligatoriska införandet av det så kallade e-callsystemet i alla nya bilmodeller från den 31 mars 2018.

– Att införa e-callutrustning i fordon över hela EU kommer att förbättra trafiksäkerheten i alla 28 EU-länder. E-call är en allmän tjänst, gratis för alla medborgare, oavsett fordonstyp eller inköpspris, sade tjeckiska ledamoten Olga Sehnalova efter parlamentets slutliga klartecken.

Nödlarmet ska automatiskt skicka ut information om fordonstyp, bränsle, tidpunkt och position till närmaste larmcentral. Kritik mot att uppgifterna skulle kunna vara integritetskränkande har lett till att regler införts om att informationen enkelt ska kunna raderas och dessutom inte får föras vidare utan godkännande.

Mer om: E-Call

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt