Ett steg närmare kommersiell rymdfärd

2017-05-05 13:31  
Virgin Galactics Sir Richard Branson framför rymdplanet VSS Unit. Foto: Polaris Images

I december glidflög Virgin Galactic för första gången – nu har man framgångsrikt demonstrerat sin unika metod för ”återinträde” från rymden.

På 60-talet stod rymdracet mellan USA och Ryssland. Nu, i kampen om att vara först med att lansera kommersiella rymdresor, är det snarare privata aktörer som kämpar mot varandra. Tesla-grundaren Elon Musks ”Space X” är ett av företagen som ligger långt framme – en annan stor spelare är Virgin Galactic. Just den senare är dock steget före, och är det enda bolag som har licens för att frakta betalande passagerare.

Virgin har demonstrerat att de ligger väl i fas och nu har de genomfört fyra glidtestflygningar med sitt rymdplan VSS Unity. Men till skillnad från tidigare tre – innehöll det senaste något nytt. Detta då man testade sitt unika bromssystem kallat ”feather”.

Det hela går ut på att den tvådelade baken fälls upp för att på så sätt ge aerodynamiskt motstånd vid återinträde från rymden.

Läs mer:

Läs mer: Virgin får testa ny rymdfarkost

Testet genomfördes på lägre höjd än där systemet är tänkt att användas när rymdflygningarna väl drar igång. Skillnaden på lägre höjd är att luften är tjockare, vilket ger högre påfrestningar på systemet. Men trots detta klarade VSS Unity det hela med bravur.

Flygningen gjordes, precis som tidigare, utan att man använde rymdskeppets motorer. Ytterligare tester kommer att göras, och först mot slutet av året hoppas man för första gången tända raketen på riktigt.

Enligt uppgifter, bland annat från Spacenews, kommer Virgin därefter börja skjuta upp rymdturister till en höjd på runt 100 kilometer, så att de får uppleva nära tyngdlöshet i flera minuter.

Fotnot: inom flygteknik används även uttrycket feathering. Här handlar det dock om att man skevrar propellrarna så att de ska minska luftmotståndet – inte tvärtom. Feathering används exempelvis om en propellermotor är på väg/har gett upp.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt