Estoniaolyckan prövas i fransk domstol

2009-11-05 12:54  

I nästa vecka väntas en domstol i Paris ta upp en stämningsansökan från 1 300 överlevande och anhöriga i Estoniakatastrofen. Det uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Därmed kan olyckan för första gången komma att prövas rättsligt. Dessutom kan den franska domstolen begära en ny undersökning av vraket.

I sammanlagt 13 år har stämningsansökan från de som överlevde och de vars släktingar omkom när Estonia sjönk behandlats i det franska rättssystemet.

Stämningen riktar sig dels mot klassningssällskapet Bureau Veritas, som var ansvarigt för sjösäkerheten ombord, dels mot tyska Meyervarvet, som konstruerade passagerarfartyget.

Enligt Ekoredaktionen är förhoppningen bland de anhöriga och överlevande att en ny oberoende haveriutredning ska komma till stånd.

Men domstolen kan också komma att utkräva ansvar för olyckan.

Den franska domstolen, som motsvarar en svensk tingsrätt, uppges också ha möjlighet att kunna beordra en ny undersökning av vraket, eftersom Frankrike inte skrivit på det avtal om griftefrid som är utlyst på plats där Estonia sjönk i Östersjön. De länder som signerat överenskommelsen är Sverige, Finland och Estland.

Att rättsprocessen i Frankrike tagit så lång tid sägs bero på att de instämdas många advokater försökt att hindra en juridisk prövning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt