Estoniafilm är borta

2006-11-21 23:00 Monica Kleja  
Dykfilm från Estonia saknas.

En av Estoniafilmerna som SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, ska granska har försvunnit på Sjöfartsverket.<br></br>- Vi har inte den blekaste aning om vart den tagit vägen. Det är djupt beklagligt. Det säger Johan Franson, chef för Sjöfartsinspektionen.

Filmen togs vid årsskiftet 1995-1996 i samband med att en konsult, MNC-konsortiet, undersökte en övertäckning av Estonia i betong, för Sjöfartsverkets räkning. I mars 1996 fick Johan Franson, då myndighetens förhandlare i övertäckningsprojektet, en kopia av bandet.

I mitten av augusti i år bad SKL att få information om var videon fanns. Men Sjöfartsverket, som nu letat i över tre månader, kan inte hitta den.
- Det är en video där man undersöker bottenförhållandena kring Estonia. Vi fick en kopia av den från konsortiet när vi förberedde övertäckningen, men tyvärr kan vi inte hitta den, säger Johan Franson.

Har du själv sett filmen uppspelad?
- Nej.
Var förvarades den?
- Jag antar den förvarades i arkivet tillsammans med all annan dokumentation som berörde övertäckningen, men arkivet är flyttat två gånger sedan dess och då kan den ha försvunnit. Men ingen begriper detta, säger Johan Franson.

Roger Johansson är jurist på Sjöfartsverket och har i uppgift att lokalisera videobandet.
- Jag har letat i arkiven tillsammans med personalen där - men utan att hitta den. Men jag är inte färdig än, säger han.

I ett brev som skickats till Sjöfartsverket den 29 mars 1996 från två företrädare för NMC-konsortiet står det:
"För kännedom meddelas att en kopia av videoupptagningen från NMCs inspektion av m/s Estonia under 'Complementary Investigations' årsskiftet 1995/96 överlämnades till Johan Franson på VBB Anläggning, Stockholm, 1996-03-29."

Roger Johansson har också haft kontakt med Per Nielsen på byggföretaget NCC, som var samordnare i konsortiet.
Nielsen har i sin tur frågat det holländska marintekniska bolaget Van Oord, som 1996 hette Van Oord ACZ och var partner i konsortiet och ansvarade för design och geotekniska beräkningar, om man har filmen.

- Men de svarade att de har letat men inte hittat filmen. Det är ett stort bolag och det har ju gått tio år, de kan ju ha gallrat bort materialet. Men de säger också att de tror att de inte haft någon film som passar in på Sjöfartsverkets beskrivning, säger Per Nielsen till Ny Teknik.

Samtidigt uppger han att det gjordes en film av botten kring Estonia när man arbetade med att förstärka sedimenten runt vraket med sand.
- Men det handlade aldrig om att att gå in i vraket, säger han.

Per Vallander arbetar på Sweco VBB, som kontrollerade beräkningarna som konsortiet levererade. Han säger till Ny Teknik att syftet med filmen var att undersöka hur djupt Estonia sjunkit ned i bottenlagret. Han tror också att man använde en så kallad sjöuggla och att data sändes via kabel till en videobandspelare på ett moderfartyg. Men inte heller Sweco har videoband med koppling till Estonia arkiverade.

SKL har förra regeringens uppdrag att granska om film- och bildmaterial som tagits av Estonia, ändrats eller förvanskats.

I regeringsdirektivet, som undertecknats av det tidigare statsrådet Mona Sahlin (s), omnämns filmen från 1996 som nu är spårlöst borta.
"Det finns även bilder tagna av Sjöfartsverket vid det tillfälle som myndigheten undersökte möjligheten att övertäcka vraket 1996."

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS