Esrange satsar på grönt raketbränsle

2016-03-22 13:57  
Prov med paraffinbränsle i testbänk. Foto: Zarm

Ett grönt raketbränsle bestående av paraffin och syre driver en raket som ska skjutas upp från Esrange i april.

Bakom projektet Zephyr står studenter vid universitet i Bremen. Den 24 mars fraktas deras 3,8 meter långa och 80 kg tunga raket från Bremen till Esrange vid Kiruna för att den 12 april skjutas upp till 4000 meters höjd.

Zephyr står för Zarm Experimental Hybrid Rocket, och är ett fyraårigt projekt för att utveckla ett billigt raketbränsle som är betydligt skonsammare mot miljön än det giftiga bränslet hydrazin.

Projektet ingår i tyska rymdflygsorganet DLRs program Stern och syftar till att ta fram material till framtida rymdverksamhet, kallad Raumfarhrt 4.0, analogt med framtidssatsningen Industrie 4.0. Faktorer som kostnadsminskningar, enkelt handhavande och riskminimering för människa och miljö är i centrum för arbetet.

Som bränsle använder studenterna paraffin och flytande syre, som i rätt blandning har visat sig vara ett kraftfullt raketbränsle med liten miljöpåverkan. 30 försök i testbänk har gjorts för att hitta den rätta blandningen av vax och syre.

För att minska kostnaderna har studenterna byggt delar med hjälp av 3d-skrivare, exempelvis dysor och ventiler för att reglera syretillförseln. Elektroniken som används för att styra raketen har köpts över disk och fallskärmen som tar ner raketen försiktigt mot jorden har anskaffats från en friluftsbutik.

Med detta vill studenterna visa att rymdverksamhet enkelt och billigt kan användas för privat näringsverksamhet. I samband med arbetet har studenterna kunnat tillgodoräkna sig 35 kandidat- och masterexaminationer.

Håkan Abrahamson

Mer om: Raketbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt