Ericsson och Volvo lyfter FoU-ligan

2006-04-04 23:00  
Svanberg och Johansson ökar farten

För första gången på fyra år ökar industrin sina satsningar på forskning och utveckling. För de 20 mest FoU-intensiva företagen handlar det om en ökning med tre procent under förra året. Volvo och Ericsson ökar mest medan de senaste årens FoU-lokomotiv Astra Zeneca backar.

För 13e året i rad rankar Ny Teknik de 20 industriföretag som satsar mest på FoU i procent av omsättningen. Efter tre år av nedskärningar eller oförändrad FoU ­pekar siffrorna åter upp­åt. Förra året ökade bolagen sin samlade FoU med 3 procent eller 2,5 miljarder kronor.

En viktig anledning till att den negativa trenden brutits är att Ericsson bantat färdigt på utvecklingssidan. Under förra året ökade telekomjätten sin FoU med drygt en miljard.

Marconi drar upp Ericsson ännu mer
Med sin storlek påverkar Ericsson hela industrins FoU. På samma sätt som man drog ner statistiken genom den drastiska halveringen av FoU-n under åren 2002 till 2004, bidrar Ericsson nu starkt till upp­gången.

Och Ericsson kommer att fortsätta att öka. Genom köpet av Marconi fick Ericsson 2000 nya utvecklare som räknas med i Ericssons redovisning från och med i år. Där­emot har vd Carl-Henric Svanberg deklarerat att FoUn, exklusive Marconi, inte kommer att öka i kronor och ören. Istället arbetar Ericsson hårt med att effektivisera sin utveckling, bland annat med metoder hämtade från Toyota.

Volvo ökade mest
Den andra storsatsaren i årets FoU-liga är Volvo, som ökade sin FoU mest av alla förra året. Det handlar om en ökning med 15 procent, motsvarande 1,2 miljarder.

- Vi gör nu en av de största satsningarna på produktförnyelse någonsin. Vi utvecklar en helt ny generation motorer som ska klara morgondagens miljökrav. Parallellt med detta lanserar vi många nya lastbilsmodeller, kommenterar Christer Johansson, ansvarig för Volvos investerarrelationer.

Konkurrenten Scania ökade samtidigt sin FoU med 12 procent.

Bilar, telekom och läkemedel
Fordonsindustrin är tillsammans med telekom och läkemedel de branscher i Sverige som satsar mest på FoU. Dessa tre områden svarar för 75 procent av industrins totala FoU, enligt SCBs senaste siffror som gäller 2003.

Om det gått bra för telekom och fordon så har det varit ett skakigare fjolår för läkemedel. Giganten på området, Astra Zeneca med omkring 5000 FoU-anställda i Sverige, backade för första gången på flera år.

I en intervju i Ny Teknik nyligen förklarade forsknings­chefen Jan Lundberg tappet med att Astra Zeneca har mins­kat utvecklingen i sena faser. Det beror i sin tur bland annat på problemen med blodförtunningsmedlet Exanta, som drogs tillbaka från marknaden i februari i år. Miss­lyckandet har lett till färre kliniska försök som står för de stora kostnaderna under utvecklingen av nya läkemedel. Enligt ledningen ska FoUn dock ökas igen redan i år.

Saab ser ingen ljusning framöver
Problem har också försvarskoncernen Saab, som varslar uppemot 1500 personer, av dem väldigt många utvecklingsingenjörer. Neddragningarna syns nu också i FoUn, som minskade med 10 procent förra året.

- De stora utvecklingsbeställningarna från staten blir färre. Som utvecklingsprojekt är Gripen dessutom i sin slutfas, säger presschefen Peter Larsson.

Han ser ingen ljusning under den närmaste tiden.

- Trenden är att vår FoU kommer att fortsätta minska. Däremot hoppas vi på sikt att de förvärv vi gör utomlands ska generera nya beställningar.

Trots neddragningarna är Saab det företag som har den högsta FoU-andelen i årets liga. Därefter följer Ericsson med årets raket, Micronic Laser Systems, hack i häl.

Micronic är årets raket
Täbyföretaget Micronic ökade sin omsättning med drygt 50 procent förra året och passerade för första gången den miljard i omsättning som krävs för att få vara med i FoU-ligan.

Liksom tidigare år ligger också programvaruföretagen högt i FoU i förhållande till omsättningen. Samtidigt fortsätter flera av dem utflyttningen av utvecklingsjobb till lågkostnadsländer.

Hos affärssystemsföretaget IFS ger den utvecklingen nu utslag i FoUn, som sjönk med nästan 30 procent förra året. Det beror inte på att produktutvecklingen minskat, utan att en allt större del sker på Sri Lanka.

Enligt årsredovisningen ökade antalet utvecklare med 44 personer i Sri Lanka förra året, medan antalet minskade med 87 i den övriga utvecklingsorganisationen.

Totalt har IFS omkring 500 anställda i Sri Lanka.

Även konkurrenten Intentia ökade antalet utvecklare
i Indien till 170 i slutet av 2005.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt