EPA: Porsche har också dieselfuskat

2015-11-03 06:27  

Den amerikanska miljöskyddsbyrån (EPA) uppger att Volkswagen fuskat med utsläppen på större motorer än vad som tidigare varit känt – och dessutom dras även Porsche-bilar in i skandalen.

Men VW nekar blankt till anklagelserna.

– Volkswagen har ännu en gång inte levt upp till sina åtaganden vad gäller att följa lagar som ska skydda ren luft för alla amerikaner, säger Cynthia Giles vid EPA.

Sedan tidigare har fusk upptäckts med en mindre dieselmotor som kallas EA 189 och som finns i många Volkswagen, Audi, Skoda och Seat.

Men nu ska även 3,0-liters V 6-motorer för diesel av årsmodell 2014–2016 ha försetts med den manipulerade mjukvaran som fuskar med utsläppsdata av kväveoxid vid tester.

Fusket ska nu också för första gången ha påvisats i Porsche-bilar.

EPA uppger också att Volkswagen (VW) kommer att tvingas betala ytterligare skadestånd på grund av dessa nya fynd. Däremot har EPA ännu inte beordrat att VW återkallar bilar med de större motorerna.

Läs mer: 30 VW-chefer kände till förbjudna mjukvaran

De nya avslöjandena gäller cirka 10 000 bilar av årsmodell 2014 och 2015 som sålts i USA, däribland VW Touareg, Porsche Cayenne samt Audi Quattro. Därtill kommer ett ännu okänt antal bilar av årsmodell 2016.

– Vi har tydliga bevis för dessa ytterligare överträdelser, säger Giles.

Men i ett uttalande nekar biljätten blankt till anklagelserna.

”Volkswagen AG vill betona att ingen programvara har installerats i tre-liters V6 dieselmotorerna för att ändra utsläppsegenskaper på ett förbjudet sätt”, står det i uttalandet.

VW lovar också att fullt ut samarbeta med EPA i frågan.

I september erkände VW att företaget monterat in mjukvaran i cirka elva miljoner bilar runt om i hela världen.

Läs mer: VW erkänner: Åtta miljoner bilar riggades i EU

Martin Winterkorn avgick som vd för VW. Samtidigt uppgavs att minst 30 chefer känt till fusket.

VW går också med förlust för första gången på åtminstone 15 år, sedan koncernen tvingats avsätta miljardbelopp för kostnader kopplade till skandalen. Och det är troligtvis bara början, men det står redan klart att de 6,7 miljarder euro, motsvarande 63 miljarder kronor, som bolaget avsatte tredje kvartalet i år inte kommer att räcka.

Avsättningarna resulterade i en förlust för perioden på 1,7 miljarder euro efter skatt. Motsvarande månader i fjol gjorde koncernen en vinst på 3,0 miljarder euro.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL