Entreprenörerna: Trafikverket måste ha bättre koll

2015-04-16 13:54  
Björn Westerberg.

Trafikverket måste få bättre koll järnvägsunderhållet. Det menar inte bara regeringens utredare och infrastrukturministern - utan också företrädare för Järnvägsbranschen.

- Regeringen har varit tydlig. Staten ska ta det samlade ansvaret för kontroll och utförande vid underhållet av de svenska järnvägarna, säger infrastrukturminister Anna Johansson (s) i dag.

Men enligt källor inom regeringskansliet avser hon inte att staten ska ta över de privata aktörernas roll när det gäller underhållet, något som Socialdemokraterna lovade före valet i höstas.

Regeringens utredare Gunnar Alexandersson föreslår i en utredning i dag att Trafikverket bör skaffa sig bättre koll på sina anläggningar. Exempelvis anser han att Trafikverket bör ha egna anställda som besiktigar och kontrollerar att de svenska järnvägarna underhålls som de ska.

Även företrädare för den privata järnvägsbranschen tycker att Trafikverket måste stramas upp.

- Trafikverket måste organiseras så att de får bättre kontroll över sina anläggningar, man måste ha bättre koll på vilket underhåll som behöver göras och när, säger Björn Westerberg, talesperson för Järnvägsbranschen, i ett pressmeddelande i dag.

Däremot är branschen emot ett förstatligande av underhållet.

Trafikverket presenterar i morgon fredag en egen utredning om hur man ser på sig organisation.

Tågoperatörerna anser bland annat att verket bör delas i en järnvägs- och en vägtrafikenhet.

 

Mer om: Tåg Trafikverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt