Enström: Vi fullföljer Jas-kontraktet med Saab

2014-08-29 12:33  

Regeringen ville säkra att Försvarsmakten kunde gå vidare med Gripen E-beställningen utan Schweiz. Därför sa man ja till köp av 60 nya Jas-plan i går. Men utan partnerland blir de svenska planen dyrare.

I all hemlighet - ärendet fanns inte med på den officiella ärendelistan för gårdagens regeringssammanträde - tog regeringen i går beslut om att ge Försvarsmakten grönt ljus för att gå vidare och köpa 60 plan av nästa generations Jas 39 Gripen.

Syftet var att ge ett klart besked till ÖB och Försvarets materielverk, FMV, och därigenom trygga ramkontraktet kring utveckling och anskaffning av 60 Gripen E som FMV har med Saab. Kontraktet signerades i mitten av februari 2013.

- Det vi tog beslut om var att ge Försvarsmakten i uppdrag att fullfölja utveckling och anskaffningen av nästa generations Gripen. Det är ett tydligt besked, säger Karin Enström till Ny Teknik.

Då Schweiz hade hoppat av köpet av sina 22 nyproducerade Gripenplan fanns det även en möjlighet för svenska staten att avbeställa de svenska planen.

I avtalet med Saab fanns dock en tidsgräns för avbeställningen - den skulle ske före den 31 augusti. På grund av att tidsgränsen behövde Försvarsmakten och FMV ett avgörande från regeringen för att gå vidare.

Men utan Schweiz blir planen dyrare, konstaterar hon.

- Det är ju så att gå fram utan partner blir dyrare. Det kommer vi återkomma till i budgetpropositionen i höst, säger Enström.

Hur stora anslagshöjningar som kommer att behövas vill hon inte ge besked om i nuläget. Det kommer man återkomma till i budgetpropositionen. Men anskaffningen ska inte gå ut över förbandsverksamheten, uppger hon.

Karin Enström betonar också vikten av Jas-beslutet mot bakgrund av oron i omvärlden.

I maj ställde sig en politisk majoritet i Riksdagens Försvarsberedningen bakom en anskaffning av 70-tal nya stridsflygplan. Även Socialdemokraterna ställde sig bakom uppgörelsen.

En av ledamöterna som reserverade sig var Peter Rådberg, MP:

- Detta måste komma tillbaka till riksdagen för beslut. Det kommer hur som helst att bli betydligt dyrare. Den stora frågan är att kostnadsbilden är oklar och vad det kommer att kosta skattebetalarna. Det finns ingen finansieringsplan än. Risken är att det kommer att gå ut över andra delar av försvaret – som vanligt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt