Enorma kranar bärgar norsk olycksfregatt

2019-02-27 07:47  

Den norska fregatten Helge Ingstad - som sjönk efter att ha krockat med ett tankfartyg i november förra året - har börjat bärgas.

Vajrar har fästs vid fregattens skrov och två inhyrda kranfartyg som kan lyfta tusentals ton lyfter synkroniserat. Det första lyftet påbörjades under natten till tisdag och på morgonen skymtade fartygets däck ovan ytan.

– Lyftet har gått lugnt till, även om pulsen gick upp lite just när vi tog loss båten från botten, säger kommendörkapten Trond Inge Bogstrand vid den norska försvarsmaterielmyndigheten.

Dykare hjälper till att fästa vajrar vartefter båten lyfts upp och stabiliseras. Bärgningen väntas ta totalt fem till sex dygn.

Helge Ingstad-fregatten kolliderade med ett tankfartyg den 8 november i vattnen utanför en olje- och gasterminal norr om Bergen. Båten fick en reva i skrovet och tog in vatten, men fick assistans att ta sig närmare land, där det legat med delar ovan vatten.

Mer om: bärgning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt