Eneroth vill stoppa mobilprat i bil

2017-10-16 07:26  
Tomas Eneroth vill skärpa reglerna för hur mobiltelefoner får användas i trafiken. Foto: TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att hans målsättning är att göra det olagligt att ha mobiltelefonen i handen vid bilkörning.

Det är normerande med ett förbud även om alla inte skulle följa lagen, säger Eneroth enligt Sveriges Radio Ekot.

I våras föreslog Transportstyrelsen ett förbud i en rapport. Dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson sade att regeringen sannolikt skulle gå vidare med förslaget.

– Vi har förbundit oss till något som heter Wienkonventionen, och där står det att medlemsländerna åtminstone ska införa förbud att hålla mobil i handen, och det har Sverige inte gjort hittills, säger utredaren Therese Malmström på Transportstyrelsen till Ekot.

Enligt gällande regler får man inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen. Transportstyrelsen vill att bestämmelserna ska kompletteras med att "föraren får inte använda mobiltelefonen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen", enligt förslaget från i april.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt