En ny nagelbitare för Gripen i Brasilien

2010-12-07 15:19  
Avgående presidenten Luiz Inacio Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff.

Det blir inget beslut om den brasilianska flygplansbeställningen denna vecka. Och inte nästa vecka heller och inte nästa. Nya presidenten Dilma Rousseff vill vänta till efter nyår.

Det skriver den brasilianska lokaltidningen tidningen Folha de Sao Paulo på tisdagen rapporterar Dow Jones Newswire.

Tidningens uppgifter har ännu inte bekräftats av officiella regeringskällor.

De bygger på uppgifter från en intervju som avgående presidenten Lula da Silva gjorde i måndags kväll med den statliga tv-kanalen TV Brasil.

I intervjun tar president da Silva udden av kritiken mot hans vänskap med Frankrikes president Nicolas Sarkozy och ryktena om att da Silva skulle låta 50-miljardersaffären gå till franska Dassault.

Lula da Silva sade i tv-intervjun att han inte kommer att fatta något beslut i flygplansaffären.

Han avgår som president den 1 januari och det är upp till den nya presidenten Dilma Rousseff att ta beslutet, sade han.

- Det är en mycket stor ekonomisk affär för Brasilien. Jag skulle kunna ta beslutet och göra upp med Frankrike – men det tänker jag inte göra, sade presententen i tv-intervjun.

Flygplansaffären handlar om 36 nya stridsflygplan till Brasilien, en affär värd mellan sex och åtta miljarder dollar.

Striden står mellan en helt ny version av Jas Gripen offererad av Saab, det nya franska stridsflygplanet Rafale från Dassault, vilket hittills bara används av det franska flygvapnet samt Boeings F18 Super Hornet.

Saabs offert är har det lägsta priset och Dassault det högsta. Ändå har Dassault varit Lula da Silvas favorit.

Flyplansaffären figurerar i den amerikanska diplomatposten mellan Brasilia och Washington som Wikileaks kommit över och gjort offentlig.

Där citeras den brasiianske flygvapenchefen Juniti Saito som säger att F18 inte är tillräcktligt vass för att kunna konkurrera.

Samtidigt tipsar ambassaden om att den franska offerten kan undermineras om USA gör klart för Brasilien att det franska planet har en stor andel USA-teknik i sig och alltså är beroende av ett amerikanskt godkännande.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt