”En massa lantisar som hatar elbilar”

2014-09-22 09:23  
Utmaningen för Teslas drömfabrik är att halvera priset på nästa generations Tesla. Bland Ny Tekniks läsare diskuterades elbilens framtid livligt. Grafik: Jonas Askergren.

LÄSARKOMMENTARER. Är elbilar framtidens melodi eller kommer batterikapaciteten mest att gå åt till att åka och ladda bilen? Debatten tog genast fart bland läsarna på nyteknik.se efter artikeln om Teslas batterifabrik.

Ny Teknik skrev i veckan om Teslas nya batterifabrik Gigafactory. Hittills har artikeln fått 134 läsarkommentarer på webben.

Signaturen andwho tycker att energilagring i batterier är klumpigt och inte hållbart.

Signaturen Östermalm menar att det är en massa lantisar som hatar elbilar för att de inte kan köra 50 mil enkel väg till jobbet: ”Med 40-50 mil i batteriet så vore det väl fan om man inte kunde hitta en laddstolpe även där det är trängsel. Fördelen med laddstolpar är ju att de laddar då bilen är parkerad så man kan ”tanka” där det passar, man slipper köra till en bensinmack som ligger långt ute på vischan.”

Men signaturen Ingenjör undrar hur mycket av batteriets kapacitet som kommer att användas bara för resor till och från laddstationer.

Micke skriver att det kommer att vara mindre än 20 mil till en station när Tesla är klara med sin utbyggnad, men påpekar samtidigt att dieseldrivna fordon eller laddhybrider kommer att vara att föredra i Norrland ett tag framöver.

Signaturen Elbilisten påpekar att batteriet kommer att fara fulladdat på morgonen när resan startar, och att man stannar och laddar på långresor när man själv ändå behöver röra sig eller dricka kaffe.

Mats Hägglund skriver att oron över elbilarna är obefogad. Batteriforskningen kommer att lösa problemen med litiumtillgången och själv är han nöjd med sin Leafbil. ”Dagens elbilar är optimala för långpendling 6-8 mil till jobbet om du kan ladda där, det går inte att åka billigare eller bekvämare, och utvecklingen har just börjat”, skriver han.

Signaturen Ingenjör skriver att det är batteriförbrukningen, inte elförbrukningen, som kommer att vara det stora problemet för elbilar. Siv Leregus svarar att Tesla kommer att återvinna sina batteripaket.

Knut Persson tycker att den optimala lösningen är en högeffektiv liten förbränningsmotor med elgenerator under de närmaste 100-200 åren. Herr X svarar honom att om 50 år är soppan slut, så 100-200 år får han glömma om inte all mat ska gå till biobränslen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Tesla Läsarnas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt