En månads väntan på Brasiliens val av stridsflyg

2010-02-24 09:27  

Den brasilianska regeringen bestämmer sig troligen inte förrän i slutet av mars om vilket stridsflygplan man ska köpa in - franska Rafale, amerikanska F-18 eller svenska Gripen NG.

Det sade chefen för Brasiliens flygvapen, general Junito Saito, till brasilianska journalister på tisdagen, rapporterar Reuters och TT.

- Vi inom flygvapnet har gjort en utvärdering av de tre offerterna och har lämnat den utvärderingen vidare till regeringen för politiska och strategiska överväganden, sade general Junito Saito.

Han sade att ett beslut troligen är att vänta först i slutet av mars.

Brasilien har lagt ut anbud på 36 stycken stridsflygplan inräknat alla system- och underhållskostnader.

Svenska Saab konkurrerar med franska Dassault och amerikanska Boeing om kontraktet.

Brasiliansk industri vill ha Gripen
Valet såg ut att vara avgjort i höstas när president Lula da Silva uttalade sig för ett köp av franska Rafale, men enligt brasilianska medier föredrar flygvapnets ledning det svenska Gripenplanet, som är billigare i inköp och drift och ger mer jobb och inflytande för den brasilianska industrin.

Nyligen publicerade industriförbundet i Sao Paolo ett "öppet brev till nationen" där man uppmanade regeringen att välja det svenska planet.Läs det brevet här.

Kungen och Silvia på statsbesök
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Brasilien den 23 - 26 mars 2010 på inbjudan av president Luiz Inácio Lula da Silva, skriver regeringen i ett meddelande.

Från regeringen kommer socialminister Göran Hägglund.

Det blir också en stor näringslivsdelegation under ledning av ordföranden i Svenskt Näringsliv Signhild Arnegård Hansen. Saabchefen Åke Svensson kommer naturligtvis att vara med.

En gissning är att president Lula väntar med att ge besked om vilket plan han väljer till efter det svenska statsbesöket.

Såvida inte han väljer Gripen och kryddar statsbesöket med att knyta industriella band mellan Brasilien och Sverige.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt