En kalldusch för försvaret

Varken Försvarsmakten eller industrin var beredda på ett så här omfattande besparingsprogram - trots att förändringarna aviserades redan för ett år sedan. "Allt behövs", säger Leif Nylander, chef för försvarets materielproduktion.

- Det här är nyheter för oss, säger Leif Nylander till Ny Teknik efter att han tagit del av pressmeddelandet från regeringen och sett presskonferens över webb-tv.

Han är chef för materielproduktionen inom Försvarsmakten

Han sätter frågetecken efter flera av de föreslagna neddragningarna, bland annat kompletteringsskyddet för den sydafrikanska splitterskyddade terrängbilen RG 32 och den geografiska informationsförsörjningen.

- Splitterskyddade fordon behövs i den internationella insatsstyrkan. Jag kan bara referera till attentaten mot de svenska soldaterna i Afghanistan som tydligt visade på behovet av slitterskyddade fordon." Och begränsningen i kartanskaffning slår också direkt mot internationella operationer, säger Leif Nylander.

"Ingenting är onödigt"
Mer vill han inte säga i dag.

- Vi får fullständigt underlag i propositionen på måndag. Då kan vi börja göra analysen. Men vår grundinställning är att inget av det som vi har i vår plan är onödigt. Allt behövs. Vi har redan snålat, säger Leif Nylander till Ny Teknik.

Industrin har hållits utanför
Och på organisationen Säkerhets & Försvarsföretagen Soff är man också tagen på sängen över dagens nyheter från regeringen.

- I över ett och ett halvt år har svensk försvarsindustri suttit i samtal med regeringskansliet om en strategi för försvarsindustrin, en handlingplan för framtida nationella satsningar. Men inget har kommit ut av diskussionerna, avslöjar nu Lars Olsson, informationsdirektör på Soff.

- Vi har ingen aning om vad som händer. Förslaget verkar ha hamnat i byrålådan någonstans. Vi får inte veta någonting eller varför inget händer, säger han.

Besparingsförslagen drabbar försvarsdrakar som Saab (översyn av vidareutveckling av Jas 39 Gripen efter 2010) och Hägglunds (stridsvagn 90) men också mindre tillverkare som Åkers krutbruk AB (utveckling av aktivt pansar).

Regeringens proposition lämnas till riksdagen på måndag för behandling i försvarsutskottet och beslut senare i höst.

Liknande handlingsplaner för försvarsindustrin finns i bland annat grannlandet Finland och i USA.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt