Embraer får bygga Gripen i Brasilien

2014-07-11 11:14  
39 Gripen N/G. Foto: Saab

Saab och Embraer har kommit överens om att det brasilianska flygföretaget får en framträdande roll vid försäljningen av Gripen till Brasiliens flygvapen.

- Det är glädjande att vi nu kan presentera detta partnerskap med Embraer. Vi delar inte bara erfarenheter inom försvars- och flygmarknaden, utan har också båda ett tydligt fokus på kundens behov. Genom detta partnerskap kan vi säkra ett gott resultat för det brasilianska flygvapnet samtidigt som vi etablerar en stark grund för framtida affärsmässiga framgångar, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab i ett pressmeddelande.

- F-X2-programmet ska, förutom att förse det brasilianska flygvapnet med nytt materiel, också främja den brasilianska försvarsindustrin. Detta partnerskap mellan Embraer och Saab kommer att vara mycket betydelsefullt för Brasilien, då vi både kommer att delta i utvecklingsarbetet och självständigt kunna hantera vår flygplansflotta. Embraer, som är en högteknologisk tillverkare av civila flygplan, och Saab, med sin tradition i utveckling av stridsflygplan, kompletterar varandra väl och kommer båda att gynnas av denna överenskommelse, säger general Juniti-Saito, flygvapenchef i Brasilien.

Embraer kommer, på Saabs uppdrag, att koordinera utveckling och produktion i Brasilien, samt som ett komplement till den egna omfattande verksamheten vara involverat i systemutveckling, integration, flygprov, sammansättning samt leverans.

Vidare delar Embraer och Saab ansvaret för produktutvecklingen av den tvåsitsiga versionen av Gripen NG. Dessutom diskuteras ett strategiskt partnerskap mellan de båda företagen för framtida global marknadsföring av både den ensitsiga och den tvåsitsiga versionen Gripen NG.

Gripen NG är ett mångsidigt stridsflygplan byggt på Gripen C/D-versionen. Den är utvecklad för att kunna möta alla de utmaningar och operativa krav som ett modernt flygvapen ställer.

Överenskommelsen träder ikraft under förutsättning att ett slutligt kontrakt mellan Saab och Brasilien om upphandling av Gripen NG tecknas inom ramen för F-X2. Förhandlingarna fortgår enligt plan med ambitionen att nå ett avtal i slutet av 2014.

Håkan Abrahamson

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt