Eltorsk på vägen - så många drabbas

2015-07-29 13:06  
Norge, elbil Foto: TT

Många har räckviddsångest i elbilen, men få kör slut på batteriet. Det hävdar Norsk elbilforening.

7 780 elbilsägare har deltagit i Norsk elbilforenings årliga undersökning om hur de använder sin elbil och vad de tycker om landets elbilspolitik. Den visar att sju procent har blivit stående med tomma batterier. Det tycker föreningen är en låg andel.

- Att köra slut på ström är inte så vanligt som man kan tro. Till vardags är räckvidden lång nog för de flesta, säger föreningens generalsekreterare Christina Bu i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger 32 procent att de varit nära att drabbas av eltorsk, medan 22 procent säger att de ofta upplever räckviddsångest, oro för att bli stående utan kräm i batteriet.

Moderna elbilar varnar när batteriet börjar tryta, och då gäller det att det finns en laddstation i närheten. Men utbyggnaden av laddinfrastruktur har inte hängt med den ökande försäljningen av elbilar, anser Norsk Elbilförening.

- Om andelen utsläppsfria elbilar ska fortsätta att stiga, så måste byggandet av laddstationer öka kraftigt, säger Christina Bu.

Föreningen drar även slutsatser om bilägarna utifrån de som svarat i undersökningen: elbilsköparen är yngre och har längre utbildning än den genomsnittliga norska bilköparen. Den typiska elbilisten är en högutbildad man i 40-årsåldern som i tätort och kör en Nissan Leaf med högst två år på nacken. Och han är grymt nöjd med sitt val av bil.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt