Elon Musk: Space X rymdskepp snart startklara

2019-01-07 07:43  

Rymdfarkosterna Dragon 2 och Starship ska båda testas redan om någon månad, skriver Elon Musk, vd för rymdföretaget Space X, på Twitter.

Dragon 2 ska agera "skyttel" för astronauter till Internationella rymdstationen (ISS), och därmed bryta Rysslands monopol på persontransporter dit.

"Ungefär en månad från den första testflygningen i omloppsbana", för den uppgraderade Dragonvariant som ska kunna rymma människor, skriver Musk på Twitter.

Mer fantasieggande är Starship, som vad det lider är tänkt att frakta människor till exempelvis Mars. I det fallet verkar det ännu inte handla om flygningar, utan tester på marken. Den första motorn sätts just nu ihop i Kalifornien och "avfyras troligen nästa månad", skriver Musk.

Läs mer: Miljardärernas rymdrace avgjordes i sista ronden

Han bifogar en illustration av hur farkosten väntas se ut, en silvrig missilformad skapelse som leder tankarna till 1950-talets science fiction-filmer eller seriehjälten Tintins månfärd. "Jag älskar faktiskt Tintin", erkänner Musk.

Första resorna ska vara "rymdskutt"

Senare under året ska även Starship, tidigare känd som BFR, upp i luften. Men långväga destinationer som Mars får vänta minst något år. Efter provflygningar är det meningen att de första resorna ska vara i form av "rymdskutt" mellan destinationer på jorden.

I ett anförande i Australien för ett och ett halvt år sedan nämnde Musk att man på det sättet skulle kunna komma ner i flygtider Bangkok-Dubai eller Tokyo-Delhi på ungefär en halvtimme.

Översatt till europeiska avstånd innebär det att man skulle kunna ta sig från ena änden av världsdelen till den andra, exempelvis från Narvik i Norge till Portugal, på samma tid.

Eventuellt kan sådana resor i liten skala komma i gång nästa år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt