Elon Musk: Space X rymdskepp snart startklara

2019-01-07 07:43  

Rymdfarkosterna Dragon 2 och Starship ska båda testas redan om någon månad, skriver Elon Musk, vd för rymdföretaget Space X, på Twitter.

Dragon 2 ska agera "skyttel" för astronauter till Internationella rymdstationen (ISS), och därmed bryta Rysslands monopol på persontransporter dit.

"Ungefär en månad från den första testflygningen i omloppsbana", för den uppgraderade Dragonvariant som ska kunna rymma människor, skriver Musk på Twitter.

Mer fantasieggande är Starship, som vad det lider är tänkt att frakta människor till exempelvis Mars. I det fallet verkar det ännu inte handla om flygningar, utan tester på marken. Den första motorn sätts just nu ihop i Kalifornien och "avfyras troligen nästa månad", skriver Musk.

Läs mer: Miljardärernas rymdrace avgjordes i sista ronden

Han bifogar en illustration av hur farkosten väntas se ut, en silvrig missilformad skapelse som leder tankarna till 1950-talets science fiction-filmer eller seriehjälten Tintins månfärd. "Jag älskar faktiskt Tintin", erkänner Musk.

Första resorna ska vara "rymdskutt"

Senare under året ska även Starship, tidigare känd som BFR, upp i luften. Men långväga destinationer som Mars får vänta minst något år. Efter provflygningar är det meningen att de första resorna ska vara i form av "rymdskutt" mellan destinationer på jorden.

I ett anförande i Australien för ett och ett halvt år sedan nämnde Musk att man på det sättet skulle kunna komma ner i flygtider Bangkok-Dubai eller Tokyo-Delhi på ungefär en halvtimme.

Översatt till europeiska avstånd innebär det att man skulle kunna ta sig från ena änden av världsdelen till den andra, exempelvis från Narvik i Norge till Portugal, på samma tid.

Eventuellt kan sådana resor i liten skala komma i gång nästa år.

Mer om: Space X Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt