Elhojen som håller balansen

2011-10-11 11:53  
Med hjälp av ett gyro blir tvåhjulingen stående av sig själv vid parkering. Foto: Lit Motors

C-1 heter ett tvåhjuligt elfordon med plats för två som håller balansen med gyro när den stannar vid rödljus.

(Uppdaterad) Daniel Kim i Kalifornien har startat företaget Lit Motors och planerar att sälja C-1 från 2013. Han fick idén till det tvåhjuliga fordonet efter en studie av fordonsbehov: i en bil sitter oftast bara en person, men en bil är ett säkrare fordon än en mc, som annars vore ett lämpligare fortskaffningsmedel.

C-1 ska erbjuda en kombination, ett fordon för en eller två personer, som tar liten plats men som erbjuder skydd mot väder och vind och som inte tippar när den stannar, som vanliga mc.

Fordonet är helt eldrivet, både motorn som driver gyrot i golvet och navmotorerna i hjulen på sammanlagt 40 kW som enligt tillverkaren kan ta C-1 till toppfarten 190 km/h. Räckvidden på en laddning ska vara 320 km.

2013 tänker sig Daniel Kim att produktionen ska komma igång, dock utan att uppge några detaljer. Priset uppskattar han till 90000 kronor.

Håkan Abrahamson

Mer om: batteri Elfordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt