Elektro Smart kommer 2012

2008-09-04 11:45  
Daimlerchefen Dieter Zetsche presenterar Elektro Smart

Daimler ska serietillverka en helt eldriven version av den lilla stadsbilen Smart senast 2012. Det meddelade Daimlerchefen Dieter Zetsche i samband med att den miljonte Smarten rullade ut ur fabriken på onsdagen.

Den nya Elektro Smart kommer att börja tillverkas i slutet av nästa år och får då litium-jonbatterier. Till att börja med kommer produktionen av handla om tusentals bilar per år, men från senast 2012 ska det handla om tiotusentals bilar om året, lovade Zetsche.

Sedan 2006 har hundra elbilar rullat i London på försök. De är försedda med natrium-nickel-kloridbatterier. Nu ska de även testas på kontinenten. I Berlin ska energikoncernen RWE ställa i ordning laddplatser för elbilar. Sedan ska testversioner av eldrivna Smartbilar testas under ett år.

Smart, som ägs av Daimler, har nu tio år efter start, efter många sorger och bedrövelser, börjat visa vinstsiffror. Dieter Zetsche är därmed den första Daimlerchefen som törs utropa Smart till en framgångsmodell.

En bidragande orsak till att försäljningen har tagit fart är att bilen tidigare i år introducerades på USA-marknaden. Hittills i år har bilen sålt i 16000 exemplar där. Totalt har 90000 tvåsitsiga Smartbilar tillverkats under årets första åtta månader.

Håkan Abrahamson

Mer om: Daimler Zetsche

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt