Elektriska Viktoria nybyggd 105-åring

2010-05-12 15:09  
*Elektriska Viktoria rullar åter på Berlins gator

Av den första generationen elbilar finns inte många bevarade. Men Elektriska Viktoria har återskapats 105 år efter sin födelse.

Lagom till att Siemens presenterade sin satsning på eldrivna fordon nyligen hade man låtit bygga en elbil som samma företag byggde i början av förra århundradet.

Elektriska Viktoria var Tysklands första serietillverkade elbil, och rullade från 1905 främst på Berlins gator som hotelltaxi och som distributionsbil.

Inga exemplar från början av 1900-talet finns kvar, så Siemens lät några skickliga hantverkare bygga en bil utifrån ritningar som finns kvar. Bygget blev klart på tio månader.

Elektriska Viktoria drivs av en elmotor på 4,2 kW. 44 battericeller i det 480 kg tunga blybatteriet ger spänningen 88 V och 140 Ah. Via det tolvstegade hastighetsreglaget når bilen en toppfart på 24 km/h. Räckvidden ligger på mellan 6 och 8 mil, att ladda batteriet tar omkring sex timmar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt