Elbilsutmanaren Nio på väg mot börsen

2018-02-28 17:05  
Den kinesiska elbilsutmanaren Nio är på väg mot börsen. Foto: Nio

Elbilsuppstickaren Nio kan bli den största kinesiska börsnoteringen i USA sedan Alibaba. Åtta banker har anlitats för en notering värderad till upp till två miljarder dollar, rapporterar Reuters.

Bland de banker som tillfrågats av det Shanghai-baserade bolaget finns, enligt nyhetsbyråns källor, Morgan Stanley och Deutsche Bank.

Totalt värderas Nio till ungefär 5 miljarder dollar, motsvarande cirka 41 miljarder kronor, men börsnoteringen under andra halvåret i år väntas omfatta 1–2 miljarder dollar.

Alibaba-noteringen 2014 uppgick till 25 miljarder dollar.

Nio lanserar just sin första bil i Kina, sjusitsiga ES8. Den beskrivs som en billigare konkurrent till Teslas stora suv Model X.

Tesla noterades i New York 2010, och värderades då till 1,7 miljarder dollar. Sedan dess har företaget växt i en rasande takt, och värderas i dag till cirka 60 miljarder dollar.

Den kinesiska batteribilsmarknaden rusar också, och är redan störst i världen. Nästa år ska landet införa tvingande kvoter, så att biltillverkare måste ha minst tio procent supermiljöbilar. De som misslyckas måste köpa gröna krediter av miljövänligare konkurrenter.

Ett liknande kreditsystem har gett Tesla stora intäkter i Kalifornien.

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt